De Reus Aanhangwagens & Techniek

Veelgestelde vragen

(bron RDW) 

Voor actuele RDW informatie klik hier

Welke soorten kentekenplaten zijn er?

De Nederlandse kentekenplaat is er in verschillende soorten. De meest voorkomende kentekenplaat is geel met een zwart kader en een blauw vlak met het Europese Unie (EU)-symbool en het NL-teken. Iedere plaat heeft een unieke code en echtheidskenmerken. Kentekenplaten moeten volledig zichtbaar op het voertuig zijn bevestigd. Er mogen geen trekhaken of andere zaken het zicht op de plaat belemmeren.

Kentekenplaat voor personenauto's, bedrijfswagens , voertuigen op 3 wielen en aanhangwagens boven 750 kg

Deze kentekenplaat is voor personenauto’s, bedrijfswagens, voertuigen op 3 wielen (geen bromfiets of motorfiets met zijspan) en voor aanhangwagens met een maximaal toegestane maximum massa boven 750 kg. De maximaal toegestane maximum massa is een optelsom van het gewicht van de lege aanhanger en het gewicht van wat er maximaal in mag worden meegenomen (laadvermogen).
Deze kentekenplaat is geel, met een zwart kader en een blauw vlak met het EU-symbool en het NL-teken.
Afmeting:

520x110 mm (langwerpig) of  340x210 mm (rechthoekig)

 

Witte kentekenplaat voor aanhangwagens en caravans t/m 750 kg en aanhangsels zoals fietsendragers

Deze kentekenplaat is voor aanhangwagens met een maximaal toegestane maximum massa van minder dan 751 kg en aanhangsels zoals fietsendragers. De maximaal toegestane maximum massa is een optelsom van het gewicht van de lege aanhanger en het gewicht van wat er maximaal in mag worden meegenomen (laadvermogen).

De kentekenplaatfabrikant mag deze kentekenplaat onbeperkt leveren op vertoon van het Voertuigbewijs (Deel IA) van het papieren kentekenbewijs of van het kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd) van het trekkende/voerende voertuig. Voorwerpen die het zicht op een kentekenplaat ontnemen (zoals bijvoorbeeld een fietsdrager), moeten ook een witte kentekenplaat hebben.

Afmeting kentekenplaat voor aanhangwagens t/m 750 kg en voor aanhangsels op een motorvoertuig op meer dan 2 wielen of op een aanhangwagen: 

520x110 mm of 340x210 mm

Afmeting kentekenplaat voor aanhangwagens van of aanhangsels op een motorvoertuig op 2 wielen met of zonder zijspan:

210x143 mm

 

Mag ik met een rijbewijs B een aanhanger of caravan trekken?

In Nederland mag u in een aantal gevallen een aanhanger of caravan trekken als u in het bezit bent van alleen een rijbewijs B.

Daarvoor gelden echter twee voorwaarden:

  • De aanhangwagen mag totaal (massa leeg voertuig + laadvermogen) niet zwaarder zijn dan 750 kg, of 
  • De aanhangwagen mag zwaarder zijn dan 750 kg. Voorwaarde is dat de toegestane maximum massa van de totale combinatie (trekkend voertuig plus aanhangwagen) niet meer dan 3500 kg is.


Voor beide voorwaarden geldt dat het werkelijk te trekken gewicht niet zwaarder mag zijn dan het trekvermogen van de auto. Het trekvermogen staat op het Voertuigbewijs.

In alle andere gevallen is een BE of B+ rijbewijs verplicht.

Hoe dit in het buitenland is geregeld kunt u achterhalen bij de buitenlandse instanties.

Aanhanger of caravan keuren?

Als u een aanhanger of caravan in uw bezit hebt zijn er situaties waarin u het voertuig moet laten keuren om er op de weg mee te mogen rijden. Een aanhanger met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg moet zijn voorzien van een kentekenbewijs.

Als u de aanhanger heeft ingevoerd uit het buitenland, dan moet u een keuring laten uitvoeren om een Nederlands kentekenbewijs te krijgen.

Is de aanhanger nog niet eerder geregistreerd geweest, dan moet u een eerste aanvraag voor een kentekenbewijs bij de RDW doen. In veel gevallen kunt u de keuring laten uitvoeren bij een keuringsstation van de RDW. Soms moet u een kentekenbewijs aanvragen bij de afdeling Productbeoordeling van de RDW. 

HEEFT U EEN ANDERE VRAAG?

Staat uw vraag hier niet bij? Stuur ons een e-mail of gebruik het onderstaand formulier. U ontvangt dan spoedig een reactie.

* Verplichte velden